Eelume og Green Bay samarbeider for å fjerne tapt fiskereredskap og hindre «spøkelsesfiske»

Eelume og Green Bay samarbeider for å fjerne tapt fiskereredskap og hindre «spøkelsesfiske»

Tord Aslaksen, Green-Bay og Thomas Nygaard, Eelume. Foto: Green Bay
Tord Aslaksen, Green-Bay og Thomas Nygaard, Eelume. Foto: Green Bay

Read article in English

Av Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Eelume, en inkubatorbedrift i FI Ocean Space Incubator og medlem av Ocean Autonomy Cluster, har inngått et spennende partnerskap med Lillesandbedriften Green Bay – en ledende aktør innen fjerning av tapt fiskeredskap.

Samarbeidet går utover selve operasjonene, ettersom Green Bay også fungerer som en utviklingspartner og bidrar med verdifull innsikt og ekspertise til videreutviklingen av Eelumes teknologi.

«Spøkelsesfiske» – en stor miljøutfordring

«Spøkelsesteiner». Foto: Green Bay AS

Tapt fiskeredskap, ofte omtalt som «spøkelsesfiskeutstyr», utgjør en alvorlig trussel mot marine økosystemer og biologisk mangfold. Green Bay har utviklet et effektivt system for å oppdage og fjerne disse skjulte farene fra havbunnen.

Med deres omfattende erfaring og ekspertise innen autonome undervannsoppdrag spiller de en nøkkelrolle i å styrke både oppryddingsarbeidet under vann og utviklingen av fremtidens autonome havteknologi.

– Dette samarbeidet viser hvordan banebrytende, norskutviklet undervannsteknologi kan løse reelle miljøutfordringer – tilpasset krevende norske forhold, forteller Thomas Nygaard, CEO i Eelume.

– Ved å kombinere Eelumes autonome undervannsdroner med Green Bays omfattende operative erfaring og kompetanse, særlig med bruk av AUV-er i komplekse og utfordrende omgivelser, bidrar vi ikke bare til å rydde havbunnen for tapte fiskeredskaper, men også til å utvikle nye og effektive metoder for bærekraftig innhenting av havdata med svært høy kvalitet, sier han.

– Dette prosjektet er enestående – ikke bare i norsk, men også i internasjonal sammenheng – og markerer et viktig steg mot en mer miljøbevisst og kunnskapsdrevet bruk og forvaltning av havrommet, legger Nygaard til.

En ny dimensjon til undervannsoperasjoner

Eelume S AUV. Foto: Eelume

Eelumes All-Terrain AUV-er (Autonomous Underwater Vehicles) bringer en ny dimensjon til undervannsoperasjoner.

I motsetning til tradisjonelle AUV-er, som ofte har begrensninger i komplekse og utfordrende undervannsterreng, gjør Eelumes teknologi det mulig å lokalisere og hente opp tapt fiskeredskap fra områder som andre AUV-er ikke når frem til. Dette bidrar til økt kunnskap om havbunnen og undervannsavfall, samtidig som det forbedrer effektiviteten i marine oppryddingsoperasjoner.

Ved å integrere Green Bays operasjonelle ekspertise i produktutviklingen, kan Eelume videreutvikle enda mer avanserte og effektive autonome løsninger for fremtidige undervannsoppdrag.

– Vår AUV har allerede gjort funn av tapte fiskeredskaper for Green Bay, og det er urovekkende å se hvordan de fortsatt fanger marint dyreliv over lang tid. Det er godt å vite at vår forskning og teknologiutvikling kan bidra til å få bukt med dette – og samtidig være med på å bevare det biologiske mangfoldet og livet i havet, avslutter Nygaard.

Green Bay – en sosial entreprenør for rene kystområder

Green Bay arbeider for rene kystområder.  Selskapet opererer fra forskningsfartøyet TYRA og har kompetanse innen marin ingeniørkunst, marinbiologi og undervannsteknologi.

Deres nåværende oppdrag er å rydde Raet marine nasjonalpark for tapt fiskeredskap og eliminere spøkelsesfiske. Green Bay gjennomfører sjøbunnsoppryddingsprosjekter langs norskekysten, fra Agder til Møre, som partner med Havforskningsinstituttet og med finansiering fra Handelens Miljøfond.

Store forventninger

«Spøkelsesteine» fotografert med Eelumes AUV. Foto: Eelume

– I Green-Bay har vi store forventninger til samarbeidet i utviklingsprosjektet med Eelumes nye AUV, sier Tord Aslaksen, daglig leder i Green-Bay AS.

– Vi har flere års erfaring med operasjon av større AUVer i våre miljøprosjekter, og ser spesielt frem til å få muligheten til å teste nye funksjoner som økt styrbarhet og mulighet til å kartlegge områder som er vanskelig å nå med tradisjonelle AUVer. I overgangen mai/juni vil vi benytte denne nye teknologien til å kartlegge og rydde et hummervernområde på Sørlandet, og utforske hvordan vi kan bli mer effektive i fremtiden gjennom å ta denne teknologien i bruk, forteller han.

Pilottoktet vil bli gjennomført som del av et større miljøprosjekt, Kampen mot spøkelsesfiske i Sør-Norge, som Green-Bay gjennomfører sammen med Havforskningsinstituttet, avslutter Aslaksen.

Neste steg

De første oppdragene i samarbeidet vil finne sted i andre kvartal av 2025. Dette markerer et viktig skritt fremover for å ta i bruk avansert autonomi til havmiljøbevaring.

Prosjektet er ikke bare betydningsfullt for Norge, men også i en europeisk sammenheng, hvor det viser hvordan avanserte autonome systemer kan revolusjonere marin opprydding og bidra til et mer bærekraftig havmiljø.

Om selskapene

Eelume er et Trondheim-basert subsea-teknologiselskap som spesialiserer seg på autonome undervannsroboter. Selskapet ble grunnlagt i 2015 som en spin-off fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet). Eelume har utviklet innovative, slangelignende autonome undervannsfarkoster (AUV-er) som er designet for langtidsbruk i undervannsmiljøer. Selskapet er også en inkubatorbedrift i FI Ocean Space Incubator og medlem av Ocean Autonomy Cluster.

Green Bay er et Lillesand-basert selskap dedikert til marint miljøvern og bærekraftig bruk av kystområder. Med ekspertise innen marin ingeniørkunst, marinbiologi og undervannsteknologi fokuserer selskapet på opprydding av havbunnen og eliminering av spøkelsesfiske. De opererer langs norskekysten i samarbeid med partnere som Havforskningsinstituttet.

Les også: Eelume revolusjonerer kartlegging av havbunnen

Vil du vite mer?

Thomas Nygaard, administrerende direktør, Eelume
thomas.nygaard@eelume.com
Telefon: +47 408 73 033
eelume.com

Tord Aslaksen, Managing director, Green-Bay
+47 905 85 894
E-post: post@green-bay.no
green-bay.no

Kontakt oss

Ønsker du å vite hvordan vi kan hjelpe deg, eller har du andre spørsmål om FI Ocean Space Incubator? Vi hører gjerne fra deg! Fyll inn kontaktinformasjon og hva du lurer på i skjemaet under, så kontakter vi deg innen kort tid. 

Vegard Saur
Manager FI Ocean Space Incubator

Ingrid Margrethe Sandnes
(i permisjon)

Frode Halvorsen
Senior advisor

Linda Hald
Senior EU Advisor

Lars Bugge Aarset
Communications Advisor