Eelume revolusjonerer kartlegging av havbunnen

Eelume revolusjonerer kartlegging av havbunnen

Team Eelume. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster
Team Eelume. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster

Av Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster

Read article in English

Medlem av Ocean Autonomy Cluster, Eelume, har i samarbeid med Voyis og Exail nådd en milepæl innen undervannsutforskning. Ved å bruke sin All-Terrain Autonomous Underwater Vehicle (AUV) kan Eelume nå levere ultrahøyoppløselig 3D-fotogrammetri av havbunnen og undersjøiske objekter—fullstendig uten kabel.

– Med denne teknologien kan vi nå finne ut hva som faktisk ligger på havbunnen, sier Thomas Nygaard, administrerende direktør i Eelume.

Denne utviklingen bygger på flere års forskning og innovasjon ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og hos Eelume. All-Terrain AUV-en tilbyr en ny tilnærming til styring av autonome undervannsfartøy, og tar tak i begrensningene ved tradisjonelle design.

– Ultrahøyoppløselig 3D-fotogrammetri fra autonome undervannsfarkoster gir detaljer og nøyaktighet som tidligere ikke var tilgjengelige. Kombinert med kapasiteten til vår All-Terrain AUV muliggjør dette kartlegging i marine miljøer som tidligere var vanskelige å nå, legger Nygaard til.

Eelume S-serie All-Terrain AUVs (All-Terrain Auto­nomous Under­water Vehicle)

Løser begrensningene ved tradisjonelle AUV-er

Selv om tradisjonelle AUV-design har fungert godt for sine tiltenkte bruksområder, møter de utfordringer med å tilpasse seg de økende kravene innen de ulike havindustriene. Eelumes All-Terrain AUV adresserer disse utfordringene med et design som forbedrer eksisterende bruksområder og åpner for helt nye.

3D-fotogrammetri og 2D-fotomosaikker gir ikke bare en nøyaktig fremstilling av hva som faktisk ligger på havbunnen, men fungerer også som et verdifullt supplement til sonardata. Dette fyller et datagap i situasjoner der sonar har sine begrensninger.

Det er to særegne egenskaper som skiller Eelume fra andre AUV-er i kategorien «survey class» (Autonomous Underwater Vehicle).

– Systemet har en manøvrerbarhet som betydelig utvider mulighetene for datainnsamling, langt utover de begrensningene som preger dagens standard AUV-er. Denne egenskapen introduserer en helt ny kategori undervannsdroner: All-Terrain AUV, forteller Nygaard.

I tillegg er systemet utstyrt med en avansert kombinasjon av akustiske og optiske sensorer. Når dette integreres med autonom navigasjon, kan systemet generere svært høyoppløselige data over store områder og lange avstander.

– Selv om høyoppløselige data fra sonarer ikke er nytt, er vår evne til autonomt å produsere svært detaljerte 2D- og 3D-bilder fra ethvert undervannsmiljø helt unik, sier han.

Revolusjonerer undervannskartlegging

Eelumes All-Terrain AUV utvider mulighetene for undervannskartlegging ved å levere høyoppløselige data om havbunnen og undervannsobjekter.

Teknologien støtter bransjer som sikkerhet og forsvar, forskning og akademia, samt marin energi. Bruksområdene inkluderer overvåking av kritisk infrastruktur, kartlegging av korallrev, minerydding og marinarkeologi.

Pål Liljebäck, teknologidirektør i Eelume, understreker viktigheten av denne innovasjonen.

– Å oppnå denne graden av presisjon og allsidighet i undervannskartlegging har vært et langvarig mål innen marin teknologi. Kombinasjonen av ultrahøyoppløselig 3D-fotogrammetri og vår All-Terrain AUV er et betydelig fremskritt. Systemet gir detaljerte innsikter om havbunnen og opererer uten kabeltilkobling i miljøer som har vært vanskelige å nå, sier han.

Eelumes CEO Thomas Nygaard og CTO Pål Liljebäck. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster

Utvider omfanget av undervannsoperasjoner

Nylige hendelser har vist behovet for bedre overvåking av kritisk infrastruktur, som energirørledninger og kommunikasjonskabler på havbunnen. Eelumes All-Terrain AUV tilbyr en løsning med sin evne til å samle inn høyoppløselige data selv i krevende miljøer.

AUV-en støtter også aktører i å ta informerte beslutninger som bidrar til å beskytte sensitive økosystemer som korallrev, samtidig som den balanserer de ulike interessene som er avhengige av havressurser og legger til rette for sameksistens i havet.

Bidrar til bærekraftig havutforskning

Eelumes teknologi bidrar til bærekraftig havromsutforskning. Høyoppløselig kartlegging gir forskere og industrien verdifulle innsikter i marine økosystemer, som muliggjør bedre ressursforvaltning og miljøovervåking.

– Gjennom samarbeid og innovasjon flytter vi grensene for hva som er mulig, og gjør det mulig for verden å ‘Discover more, sier Liljebäck.

Innovatører innen undervannsteknologi

Eelume, med base i Trondheim, utvikler svært manøvrerbare autonome undervannsfartøy for inspeksjon og kartlegging i marine miljøer. Som medlem av Ocean Autonomy Cluster og FI Ocean Space Incubator er selskapet forpliktet til å skape praktiske og bærekraftige løsninger for havindustrien.

Denne utviklingen illustrerer hvordan samarbeid og teknologiske fremskritt kan åpne nye muligheter for forskning, ressursforvaltning og miljøvern. Eelume er blant de ledende aktørene som former fremtiden for undervannsutforskning og havteknologi.

Les også: Kutter kabelen for høyoppløste 3D-bilder under vann (Kystens Næringsliv)

Vil du vite mer?

Kontakt:
Thomas Nygaard, CEO i Eelume
LinkedIn

Pål Liljebäck, CTO i Eelume
LinkedIn

eelume.com

Kontakt oss

Ønsker du å vite hvordan vi kan hjelpe deg, eller har du andre spørsmål om FI Ocean Space Incubator? Vi hører gjerne fra deg! Fyll inn kontaktinformasjon og hva du lurer på i skjemaet under, så kontakter vi deg innen kort tid. 

Vegard Saur
Manager FI Ocean Space Incubator

Ingrid Margrethe Sandnes
(i permisjon)

Frode Halvorsen
Senior advisor

Linda Hald
Senior EU Advisor

Lars Bugge Aarset
Communications Advisor