Ocean Access starter forskningsprosjekt i Kroatia: Satser på kombinasjon av satellitt- og havdata

Ocean Access starter forskningsprosjekt i Kroatia: Satser på kombinasjon av satellitt- og havdata

Fredrik Lilleøkdal og Andreas Mauritzen i Ocean Access. Foto: Lars Bugge Aarset, Ocean Autonomy Cluster

Ocean Access

Ocean Access utvikler nedsenkbare databøyer for å samle inn havdata. Bøyene deres kan operere både under vann og på overflaten, og med en rekke sensorer kan de tilby detaljerte og kontinuerlige målinger fra havrommet.

Fredrik Lilleøkdal og Andreas Mauritzen i Ocean Access. Foto: Lars Bugge Aarset, Ocean Autonomy Cluster

Read article in English

Ocean Access starter nå et spennende forskningsprosjekt i Kroatia, hvor de skal kombinere hyperspektrale satellittdata med egne målinger fra havets ulike dybder. Målet er å utforske hvordan denne dataintegrasjonen kan gi økt innsikt i viktige marine prosesser som algeoppblomstring.

Ocean Access utvikler nedsenkbare databøyer for å samle inn havdata. Foto: Lars Bugge Aarset
Ocean Access utvikler nedsenkbare databøyer for å samle inn havdata. Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster

Ocean Access, som utvikler teknologier for effektiv innhenting av havdata, skal plassere sin forskningsbøye i norske og kroatiske farvann. Bøyen vil samle kontinuerlig data fra flere dybder, noe som komplementerer hyperspektrale satellittdata, som kun dekker overflaten. Dette gir prosjektet en unik mulighet til å «se i dybden» og få et helhetlig bilde av havmiljøet – også på dypere nivåer.

Bakgrunnen for samarbeidet kom etter en tur til Kroatia i regi av Ocean Autonomy Cluster, hvor vi ble kjent med flere relevante partnere,» sier Fredrik Lilleøkdal, CTO i Ocean Access. To selskaper, LIST LABS og BlueDataB, viste særlig interessante muligheter for samarbeid på satellittdataområdet, legger han til.

BluedataB, en av de kroatiske partnerne, har allerede erfaring med satellittbasert fjernovervåkning og leverer løsninger til blant annet oppdrettsindustrien. Med Ocean Access sin teknologi kan prosjektpartnerne nå se nærmere på å kombinere denne fjernovervåkningen med mer detaljert og kontinuerlig havovervåking.

Effektiv prosjektperiode på fire måneder

Daglig leder i Ocean Access, Andreas Mauritzen, forteller at prosjektet er lagt opp som et hurtigarbeidende samarbeid med mål om å levere konkrete resultater på bare fire måneder.

– Prosjektet kan bidra til å gjøre fysisk overvåking både mer kostnadseffektivt og skalerbart, sier Mauritzen. Vi ser også på muligheter for å utvide samarbeidet videre, både teknisk og forretningsmessig.

Ocean Access er medlem i FI Ocean Space Incubator og Ocean Autonomy Cluster.

– Dette er et fantastisk eksempel på klyngeffekter; et klyngemedlem som gjennom et klyngesamarbeid med en Kroatisk klynge har etablert et samarbeid over landegrensene, sier Frode Halvorsen i Ocean Autonomy Cluster.

Del av MATIN-prosjektet

Digital Innovation HUB Innovamare og Ocean Autonomy Cluster (OAC) har mottatt finansiering fra EØS-midlene for å etablere nettverket Croatia – Norway Marine Technology Innovation.

MATIN-prosjektet har lagt til rette for at selskaper fra Kroatia og Norge kan samarbeide om utvikling, testing og validering av innovativ havteknologi, med mål om å øke felles investeringer i blå økonomi, utvikle felles patenter og anvendt forskning.

Om Ocean Access

Ocean Access, etablert i 2020 i Trondheim, utvikler nedsenkbare databøyer for å samle inn havdata. Bøyene deres kan operere både under vann og på overflaten, og med en rekke sensorer kan de tilby detaljerte og kontinuerlige målinger fra havrommet. Med en løsning som reduserer vedlikeholdskostnader ved å beskytte bøyen under vannoverflaten, kan data enkelt overføres når bøyen stiger til overflaten.

Selskapet holder til i Transittgata 14, Trondheim, og har ti ansatte.

Interessert i å vite mer?

For mer informasjon om prosjektet, kontakt:

Andreas Mauritzen, CEO og Co-Founder,
andreas@oceanaccess.no, +47 942 57 323

Fredrik Lilleøkdal, CTO og Co-Founder,
fredrik@oceanaccess.no, +47 988 41 415

www.oceanaccess.no

Kontakt oss

Ønsker du å vite hvordan vi kan hjelpe deg, eller har du andre spørsmål om FI Ocean Space Incubator? Vi hører gjerne fra deg! Fyll inn kontaktinformasjon og hva du lurer på i skjemaet under, så kontakter vi deg innen kort tid. 

Vegard Saur
Manager FI Ocean Space Incubator

Ingrid Margrethe Sandnes
(i permisjon)

Frode Halvorsen
Senior advisor

Linda Hald
Senior EU Advisor

Lars Bugge Aarset
Communications Advisor