Ved slakting av laks går store mengder blod til spille. En av de store utfordringene til oppdrettsnæringen er utslipp fra blodvann ved slakting. Nå har David Tehrani funnet en metode for å omdanne fiskeblod til fôr. FI Ocean Space Incubator bistår med forretningsutvikling.
Selv om laks inneholder kun to prosent blod blir det likevel store mengder når 1,5 millioner tonn laks skal slaktes. I følge SINTEF er det kun 91 % av restråstoffet fra havbruksnæringen som blir brukt.
Fiskeblod er et av biproduktene som slakteriene har størst utfordringer med å bli kvitt. I dag har slakteriene ingen løsning for å separere blodet fra vannet i slakteprosessen. Dette medfører forurensning ved at blodvann slippes ut i sjøen. Dette ønsker David Tehrani å gjøre noe med. Nye utslippskrav fra EU vil også begrense muligheten til å slippe ut blodvann fra slakteriene.
Med sitt firma Berggylta AS mener David Tehrani at han har funnet løsningen på problemet. Han har nå levert ikke mindre enn fem patentsøknader på ny teknologi. I tillegg til å løse miljøproblemet med forurensning, så vil fiskeblodet også kunne gjenbrukes som fôr.
Les også: Fra fiskeblod til fôr: – Jeg har tro på at dette blir stort i iLaks.no
Fôr til ørret, kylling og svin
Fiskeblod inneholder mye lettfordøyelige proteiner, som fettsyrene EPA og DHA og jern. Dersom disse separeres ut vil de kunne være et nyttig råstoff til produksjon av fôr. Fôrråstoff fra laks kan imidlertid ikke brukes som for til laks.
– Fiskeblod kan derimot utgjøre rundt 10-15 % av fôr til ørret, mener Tehrani. I tillegg kan fiskeblod utgjøre opptil 15 % av fôr til kylling og 20 % av fôr til svin, sier han.
– David er en engasjert og dyktig entreprenør som har funnet en disruptiv løsning på et betydelig problem. Vi ser frem til å bidra til rask videreutvikling av både løsningen, partnerskap og forretningsmodell, sier Jon Svenningsen i FI Ocean Space Incubator.
Les også: Norway-based company to develop protein source from slaughterhouse fish blood
Vil du vite mer? Kontakt:
Jon Svenningsen
FI Ocean Space Incubator
+47 907 47 087
[email protected]
LinkedIn