Kasper Langland fra Njord NTNU. Foto: Ocean Autonomy Cluster
Av Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Ocean Autonomy Cluster og Strategisk Forum Nyhavna inviterte til frokostmøte på Trondheim Maritime Senter. På agendaen sto planene om å etablere et maritimt studentsenter i Skippergata – midt i hjertet av det nye teknologi- og industriområdet på Nyhavna. Nå skal næringslivet engasjeres for å skape enda tettere samarbeid med studentene.

Initiativet er drevet frem av tekniske studentorganisasjoner fra NTNU i samarbeid med NTNUI.
Målet er å få på plass permanente lokaler som kan fungere som verksted og kontor for studentaktivitet, innovasjon og samarbeid på tvers av fagmiljøer, mellom studenter og næringsliv.
Nå inviteres næringslivet med inn for å gjøre planene til virkelighet.
– Studentene har lenge ønsket seg et sted de kan bruke døgnet rundt – et sted hvor de kan utvikle teknologi, bygge prosjekter og samarbeide tett med næringslivet. Nå har vi fått en reell mulighet til å få dette til, sa Kristian Blom, som er koordinator for NTNUs tekniske studentorganisasjoern og én av pådriverne bak prosjektet.

Lagerbygg blir studentsenter
Nyhavna Utvikling har gitt grønt lys for å bruke et lagerbygg i Skippergata 13 til studentsenteret, og sammen med arkitektstudenter i Studio:Beta har studentorganisasjonene utviklet et konsept for hvordan bygget kan oppgraderes og tas i bruk.
Under frokostmøtet presenterte Morten Breivik (NTNU), Ragnar Eggen (Strategisk Forum for Nyhavna) og Erik Erlien (Nyhavna Utvikling) den større konteksten og nytteverdien av å integrere studentmiljøet med industriaktørene i området.
Deretter presenterte studentene sine organisasjoner – Studio:Beta, Njord – The Autonomous Ship Challenge, Vortex NTNU og NTNUI – og delte sine visjoner for bygget, fremtidig aktivitet og samarbeidsmuligheter med næringslivet som de ser frem til.

– Dette er muligheten til å samle NTNU sine sterkeste teknologimiljøer i et felles studentsenter på Nyhavna – midt i det maritime knutepunktet i Trondheim, sier associate professor Morten Breivik ved Institutt for teknisk kybernetikk på NTNU.
– Vi ser en konvergens av tre viktige faktorer: teknologiske muligheter, Norges beste teknologistudenter og en unik lokasjon på havneområdet. Det gir oss et historisk utgangspunkt for å skape noe helt nytt. Nyhavna har det som trengs – kaianlegg, havnebasseng og nærhet til fjorden. Det er det perfekte stedet å koble sammen maritim teknologi med maritim operasjonell virkelighet. Teknologibølgen skyller over oss – spørsmålet er: hvem blir med på å skape historie?, sier han.

Felles løft for fremtiden
Møtet samlet aktører fra industrien i Trondheim og på Nyhavna, og responsen var positiv.
– Målet med frokosten var å skape entusiasme blant potensielle industripartnere. Flere av de oppmøtte uttrykte støtte for prosjektet, og det er tydelig at mange ser verdien i å bygge tettere koblinger mellom studenter og industri, sier Kristian Blom.
Første fase av prosjektet er allerede finansiert av huseier Nyhavna Utvikling, og det er satt i gang en tilstandsvurdering av bygget i samarbeid med Asplan Viak. Denne vil danne grunnlaget for videre planlegging og budsjett for oppussing. Neste steg blir å mobilisere støtte fra næringslivet, slik at bygget kan settes i stand for bruk døgnet rundt – til glede for både studenter og industrien.
Prosjektet trenger partnere for finansiering for å la seg realisere.

Vil du vite mer?
Yngvild Bakken Furunes, Ocean Autonomy Cluster
yngvild@fi-nor.no
Morten Breivik, NTNU og Strategisk Forum Nyhavna
morten.breivik@ntnu.no
Kristian Blom, TO-koordinator NTNU
kristian1.blom@gmail.com
Sigurd Bergh, NTNUI Dykking/byggtekniske spørsmål
sigurd.bergh@ntnui.no
Kristin Suphellen, NTNUI Moment
kristin.suphellen@ntnui.no