10/11/2017

Bruce Dickinson: Spiselige droner og verdens største luftfartøy

En visjonær og teknologifokusert Bruce Dickinson inspirerte MIDSECs deltakere på en workshop arrangert av Fosen Innovasjon i Trondheim denne uka.

Dickinson, kanskje mest kjent som vokalist i Iron Maiden, er svært aktiv innen internasjonal luftfart. Han er selv pilot på Boeing 747 jumbojet, og er grunnlegger av flyvedlikeholdsvirksomheten Cardiff Aviation som utfører tungt vedlikehold for Boeing og Airbus.

Han er også medeier i verdens største hybrid luftskip, Airlander 10, noe han ivrig fortalte om i workshopen. Argumentene hans for satsing på Airlander er hovedsakelig at det ligger stort potensial i bruk av luftskip som fraktefartøy i områder uten god infrastruktur. Luftskipet kan lande overalt; på vann, i ørken, i jungel eller på terreng med snø og is. Airlander 10 kan være i lufta i opptil 5 døgn i strekk, og kan bringe med seg inntil ti tonn nyttelast. Eksempelvis kan man frakte inn varer til katastrofeområder på denne måten, noe som i dag kan være svært utfordrende på grunn av ødelagt infrastruktur.

Sett i et miljøperspektiv mener Dickinson at luftskipet er et svært bærekraftig alternativ til tradisjonell transport, som ofte innebærer mange logistikk-ledd og omlasting mellom ulike kjøretøy. I tillegg er luftskipet stillegående, og det kreves kun et mannskap på to for å fly farkosten. Pt har Airlander også et enda større fartøy under utvikling; Airlander 50, som kan bringe opptil 50 tonn nyttelast.

Her kan du se en testflight fra mai 2017

Dickinson investerer også tungt i innovativ droneteknologi, og fortalte entusiastisk om sin nye investering i utvikling av spiselige droner. «The Pouncer Drone» har hardt skall, men alle andre deler er laget av materialer som er spiselige og dermed kan utnyttes dersom man er i en nødsituasjon. I tillegg kan dronen frakte nyttelast som vann, mat, medisiner og lignende.

Her kan du se en animasjon av «the Pouncer Drone»

Dickinson avsluttet med en spørsmål og svar-seanse, hvor de rundt 30 deltakerne fikk innspill på ulike tema. Vi takker Bruce Dickinson for en svært interessant og underholdende workshop!

Kontakten mot Bruce Dickinson kom istand gjennom Catwork AS.

Foto: Skjalg Ledang, Ørland Kommune

Del innlegg: