Av Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Den nye dronen «Pamela» blir med i Ocean Autonomy Cluster.
F & Z Solutions produserer lette, bærbare droner som samler data fra vannoverflaten ved hjelp av sensorer som gir sanntidsdata og/eller samler fysiske prøver. Grunnleggeren, Andrea Faltynkova, har nettopp signert medlemskap i Ocean Autonomy Cluster.
Andrea er opprinnelig fra Canada og har bodd i Norge i nesten 8 år. Hun har fullført en mastergrad og en doktorgrad i marin kjemi og toksikologi ved NTNU, og avsluttet doktorgraden sin i januar 2024.
I løpet av de siste to årene har hun samarbeidet med Artur Zolich, som på det tidspunktet var postdoktor i kybernetikk ved NTNU, og sammen utviklet de en lett, bærbar drone for prøvetaking av mikroplast (dette var temaet for doktoravhandlingen hennes). Dette var startpunktet for løsningen de tilbyr i dag.
«Målet med plattformen er å forbedre kapasiteten for miljøovervåking samtidig som terskelen for datainnsamling senkes,» sier Andrea. Dette gjør det billigere og enklere å samle inn mer data av høyere kvalitet, noe som muliggjør bedre tolkning av miljøtilstanden.
Dronen ved navn «Pamela» kan brukes av forskere, offentlige overvåkningsprogrammer og industrien for å kartlegge forurensning og optimalisere produksjonen. Det som gjør dem unike, er at de fokuserer på miljøet, og skaper et produkt som kan brukes uten erfaring eller ekspertise innen robotikk. Som Artur sier, er de et dronefirma for folk som ikke bryr seg om droner. Det som gjør dem interessante, er hvordan de kan løse kartleggings- og overvåkningsproblemer på en enkel og kostnadseffektiv måte.
«Vi er en ny oppstart som ble grunnlagt tidlig i 2024, og vi ble med i OAC for å bygge et nettverk innen marin teknologi. Vi er ett av mange dronefirmaer som har opprinnelse fra NTNU, og vi håper at vi kan lære av andres erfaringer. Vi ser frem til å samarbeide med andre selskaper i OAC, spesielt på internasjonalt nivå. Vi er i de tidlige stadiene av oppstarten vår, og derfor er vi også interessert i inkubatoren som OAC tilbyr», sier Andrea. «Med min bakgrunn innen biologi er jeg spesielt interessert i å lære mer om det maritime teknologimiljøet, samtidig som jeg bidrar med mitt perspektiv som miljøforsker.»
Glad for å få Pamela om bord
– Vi er veldig glade for å ha Pamela om bord som et nytt medlem, sier Frode Halvorsen, leder for Ocean Autonomy Cluster. – Dette er bevis på det blomstrende havteknologimiljøet i Trondheim og teknologien som har funnet et reelt problem. Vi ser frem til å introdusere både Pamela og selskapet for resten av medlemmene, og vi vil gjøre det vi kan for å støtte veksten deres.
Reddet av Pamela
Som de fleste gode ideer, var «Pamela» faktisk en midlertidig løsning. Artur hadde bedt om å få laget noen enkle plastformer for oppdrift, men personen som skulle gjøre jobben, leverte aldri produktet og svarte ikke på e-postene. Så Artur måtte finne komponenter til jobben som kunne kjøpes og brukes umiddelbart, og så fant han bøyene.
– Artur er opprinnelig fra Polen, og i Polen kalles disse bøyene «Pamela»‘, etter serien Baywatch, selvfølgelig. Det ble et naturlig kallenavn, og vi finner at navnet bidrar til å gjøre USV-en litt mer tilgjengelig – den fremstår mer som et morsomt verktøy enn en skummel maskin, noe vi anser som veldig positivt, siden vi har som mål å introdusere USV-er for personer uten teknisk bakgrunn. Det var flaks at bøyene faktisk fungerte godt, og det skader jo heller ikke at kostnaden er lav, sier Andrea.
Vil du vite mer?
Kontakt: Andrea Faltynkova
[email protected]
pamela.solutions
F & Z Solutions on LinkedIn
Andrea Faltynkova on LinkedIn