30/09/2024

Nye dispensasjoner vil stille større krav til oppdretter.

Birger Venås/Sintef Ocean, Ole Folkedal/Havforskningsinstituttet, Eirik Sigstadstø/FHF, Silius M. Vandeskog/Norsk Regnestentral, Leif Magne Sunde/Sintef Ocean, Else Marie S. Djupevåg og Jørn Nilsen fra Mattilsynet. Foto: NCE Aquatech Cluster.

Det sa Jørn Nilsen, jurist i Mattilsynet, under ukas fagseminar på Værnes om lusetelling. Dagens dispensasjonsordning løper ut 2024​, og nye dispensasjoner vil stille større krav til oppdretters valg av løsning for lusetelling.

Fagsamlingen ble gjennomført i regi av FHF-prosjektene TELLUS OG AutoSOP, og det var her Mattilsynet kom med nyheten om at de vil flytte viktige deler fra standardiseringsarbeidet over til regelverk:

– Mye bra arbeid er gjort i standardiseringsarbeidet, men nå trekker vi ut deler av det og tar det tilbake til forvaltningen, sa Jørn Nilsen.

Med dette som bakteppe, ble det spesielt nyttig å samle oppdrettere, FoU, myndigheter og teknologileverandører til erfaringsdeling og diskusjon i jakten på det pålitelige lusetallet.

– Kravene til lusetelling går definitivt inn i en ny fase. Dette er spennende nytt, sier Leif Magne Sunde fra Sintef Ocean, moderator under fagseminaret.

Mattilsynets nye krav springer ut av Nærings- og fiskeridepartementet sin bestilling. NFD vil at Mattilsynet skal tilrettelegge for ny teknologi og reelle verdier for lakselus basert på vitenskapelig kunnskap og dokumentasjon.

– Vi har ikke denne kunnskapen selv, og for å komme i mål med kravene vil vi involvere både FoU- miljøer og næringen selv, sier Jørn Nilsen.

Nå skal det jobbes videre med å etablere en terskel (benchmark), en standardisering og en revidering av dispensasjonsordningen. Dagens ordning, som utløper i 2024, vil altså bli erstattet med en ny. Her vurderer Mattilsynet å sette krav om at utstyret for automatisk telling må delta i FoU-prosjekt for dokumentasjon som et vilkår fra myndighetene.

Status og erfaringer fra brukere og leverandører

Oppdrettsselskapene Ellingsen Seafood og Lerøy Seafood Group snakket om sine erfaringer og forventninger til automatisert lusetellingsteknologi i henholdsvis konvensjonell og nedsenket lakseoppdrett.

Teknologileverandørene OptoScale, AKVA submerged, Createview, Aquabyte, Fishency Innovation, Stingray Marine Solution, Tidal og MSD Animal Health delte status og erfaringer. De pekte på muligheter og utfordringer, og kom med viktige innspill til Mattilsynets videre arbeid med rapporteringskrav på lusetall.

Leif Magne Sunde fra SINTEF Ocean, oppsummerer samlingens innlegg og diskusjoner slik:

– Leverandørene gjør mye riktig. Det er en teknologisk optimisme, og vi hører i dag at leverandørene er positive til at Mattilsynet stiller krav. Så har diskusjonene også vist at oppdretterne må ta et større eierskap til temaet, slik at vi sammen kan utvikle hardt tiltrengte løsninger for pålitelige lusetall og et godt framtidsrettet regelverk.

Nye resultater fra FHF-prosjektene TELLUS og AutoSOP ble innledningsvis presentert under seminaret.

Test av tre automatiske lusetellere

I TELLUS-prosjektet ble tre kamerasystemer plassert på samme sted i samme merd i en periode på fem måneder.

– Resultatene viser både enighet og et betydelig sprik mellom systemene i ulike perioder. Spesielt mot slutten av forsøket da lusetallene var høye, var det store forskjeller, fortalte Birger Venås fra Sintef Ocean, prosjektleder i TELLUS.

Prosjektet skal jobbe videre med å bearbeide resultatene.

–  Foreløpig har vi ingen enkel, entydig forklaring på variasjonene, sier Venås.

Kan vi bli bedre på å telle?

AutoSOP-prosjektet har sett på muligheten for å forbedre manuelle tellinger med det formål å kunne utvikle en metode/referanseverdi for å kunne vurdere presisjonen til kamerabasert telling.

–  Resultatene viser at man med relativt enkle midler kan øke presisjonen betraktelig, spesielt for de små stadiene av lus, sa prosjektleder i AutoSop, Ole Folkedal fra Havforskningsinstituttet.

Både TELLUS og AutoSOP prosjektet vil bli sluttført i 2024, og endelige resultater vil bli tilgjengelige på nettsiden til FHF-Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering. Resultatene er også omhandlet i en nyhetssak fra Kyst.no; «Slår fast: Store sprik for automatisk lusetelling».

Fagseminaret ble arrangert av Sintef Ocean og NCE Aquatech Cluster.

Del innlegg: