20/06/2024

Kan Uthaug konkurrere med fiskemottak i Ålesund?

Sist uke samlet FI ansatte seg på Brekstad for å møte næringslivet i Ørland kommune. Her på bedriftsbesøk hos Grande Sjømat på Uthaug. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

Ja, det mener jeg vi skal klare å få til, sier Geir Johan Grande. Han er fjerde generasjons gründer i familiebedriften Grande Sjømat på Uthaug i Ørland kommune.

Dette vil vi selvsagt høre mer om, og reiser alle mann alle på besøk til idylliske Uthaug. Her har bedriften investert i splitter nye fabrikklokaler på tre tusen kvadratmeter. Et selvbetjent fiskeutsalg hører også med.

Viktig å komme fiskerne i møte

Og derfor er heller ingen forespørsel for liten eller for stor. Å bruke helgen til å legge om produksjonslinja for å kunne ta imot et parti med blåkveite, det hefter ikke.

– Blåkveite har vi aldri håndtert før, så noe sånt var både spennende og lærerikt for oss, og det er klart vi strekker oss for å finne løsninger. Løsninger som i neste runde kan være inngangen til nye forretningsmuligheter, sier Grande med et glimt i øyet.

Framtidens Industri på besøk hos Grande Sjømat
Daglig leder og styreleder i Grande Sjømat AS, Geir Johan Grande. Her sammen med  rådgivere og forretningsutviklere fra FI-Fremtidens Industri. Foto: Lars Bugge Aarset.

Ny kai har gitt nye muligheter

Med ny kai er også bedriften blitt en aktør for de store fiskebåtene.

– Fiskerne sparer mye tid om de kan levere fangsten sin på Uthaug, framfor å gå helt til Ålesund, forklarer Grande.

For Grande Sjømat blir det da viktig å rigge seg best mulig for å kunne svare opp kundenes behov og forventninger:

– Kort liggetid er viktig for aktørene. De har behov for å få losset fangsten så fort som mulig. Klarer vi etablere effektive løsninger og god infrastruktur, vil det dryppe også på lokalsamfunnet, ikke bare oss som enkeltbedrift.

Kystverket har vært med på å finansiere den kommunale kaia, og det jobbes med planer for å kunne legge til rette for enda mer aktivitet i havna, forklarer Grande.

– En oppmudring av havna er avgjørende for å gi oss dybden vi trenger for å kunne ta imot et større volum, sier Grande. Han håper at Kystverket vil bidra også her: – Kostnaden er liten, gevinsten er stor.

Grande Sjømat. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
Grøntvedt Pelagic som nærmeste nabo. Foto: Lars Bugge Aarset

Motor i et bærekraftig lokalsamfunn

Mens vi sitter det i det flotte møteromslokalet med utsikt over havna og vakre Kjeungskjær fyr, suser jagerflyene forbi. Fascinerende for mange av oss, mer hverdagslig for andre. Ørland flystasjon er kommunens og regionens største arbeidsplass.

 – Like fullt, sier Grande, havbruk og fiskeri står for like mange arbeidsplasser som det flyindustrien og forsvarsrelatert næring skaper. Og mulighetsrommet er stort, tenker jeg, om vi legger til rette for det.

Er det vanskelig å rekruttere folk, lurer vi på?

– Nei, det er enkelt å finne lokal arbeidskraft, sier en takknemlig bedriftsleder. Vi har lite utskiftninger, folk blir værende, fortsetter han.

Men det er ikke noe som skjer seg selv, det forstår vi fort.

– Vi legger ned en stor innsats i å få folk til å trives med jobben og med hverandre, og det er utvilsomt den beste investeringen vi kan gjøre, sier han.

Del innlegg: