Trøndelag fylkeskommune og klyngene Agritech, WoodWorks! og NCE Aquatech inviterte til bred dialog om dagens trusselbilde, behovet for økt samfunnsberedskap og bioøkonomiens potensial for å styrke forsyningssikkerheten.
– Vi trenger en total endring i samfunnets tenking for å kunne gå fra «akkurat i tide-prinsippet» til å være «føre var», sa Ida Stuberg, medlem av Totalberedskapskommisjonen.
– Utfordringene vi står overfor innenfor beredskap er tverrsektorielle, og må blant annet løses gjennom tettere integrering av næringslivet i beredskapsstrukturen, mener hun.
Agritech Cluster, NCE Aquatech Cluster og WoodWorks! Cluster representerte bionæringene i dialogen, som handlet om et trussel-, risiko- og sårbarhetsbilde som har endret seg de siste årene, og om hva som kreves for å kunne håndtere utfordringene – spesielt med tanke på matberedskap og forsyningssikkerhet.
Innledere pekte blant annet på at lange og sårbare forsyningslinjer svekker matberedskapen, og at det i krisesituasjoner vil bli konkurranse om ressurser. Bionæringene representerer et stort og foreløpig lite utnyttet potensial i beredskapssammenheng. Skal vi øke selvforsyningsgraden er det nødvendig å sikre mer effektiv utnyttelse av alle tilgjengelige bioressurser, blant annet bondens «levende lager» som finnes i alle deler av regionen, potensialene innen sjømat, utvikling av dyre- og fiskefôr med mere. Utvikling av teknologier for å optimalisere produksjon blir også viktig.
Det ble også pekt på at det trengs endringer i innkjøpsordninger og utvikling av økonomiske incentiver, dersom vi skal få til en «føre var» holdning. Ørland Flystasjon viste et godt eksempel på nytenking. Her har de har delt opp en del store innkjøp i mindre kontrakter, slik at lokale virksomheter har mulighet til å levere næringsmiddelprodukter til flystasjonen. Med flere lokale leverandører i fredstid er også flystasjonen mindre sårbar i en krisesituasjon, siden systemet er innarbeidet og verdikjedene korte.
Generelt er det lite lønnsomt for bedrifter å ha varer liggende på lager uten av noen betaler for det. Guro Angell Gimse, regiondirektør i NHO Trøndelag, var invitert for å snakke om næringslivets utfordringer i en vanskelig tid. Hun avsluttet med følgende budskap: – Det blir ingen grønn omstilling med rød bunnlinje.