28/05/2021

– En revolusjon for bonden

Eirik Hovstein, Josten Sandvik og Magnus Myran Steen kunne endelig avduke prototypen. Foto: Malin Sveinsdotter Lystad / Fremtidens Industri.

Traktoren AutoAgri skal hjelpe bønder å spare både tid, penger og miljøet. Nå er prototypen avduket.

–  Jeg blir glad av det jeg ser her i dag.

Det sa administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid under avdukingen av Autoagri.

AutoAgri er en førerløs traktor, eller redskapsbærer som gründerne bak AutoAgri selv kaller den.

– Det vi ser her i dag er en revolusjon for bonden. Dette er helt klart framtiden, sa leder i Trøndelag Bondelag, Kari Åker.

Det er bedriftene Haandfast, Robotic Services og Leksvik Industrimekanikk som står bak AutoAgri. Ideen til roboten kom opprinnelig fra Fremtidens Industri, som utfordret de tre bedriftene til å se på muligheten for et autonomt kjøretøy innen landbruk.

– Det er mange som har vært involvert underveis, og som gjør at vi er her i dag, sa Bjørn Damhaug, daglig leder i Fremtidens Industri.

– Må ta vare på den matjorda vi har

Et av momentene som skiller AutoAgri fra en vanlig traktor, er at den bærer redskapen midt i konstruksjonen. I tillegg er den mye lettere en vanlig traktor. Det gjør at jordpakking minsker betraktelig.

Vi skal produsere både mer og trygg mat i framtida. Skal vi få til det må vi ta vare på den matjorda vi har. De dørene som autonomien nå åpner vil være med på å redusere jordpakkingen, sa Lars Bendik Austmo fra NIBIO under avdukingen.

Redskapsbæreren reduserer nemlig jordpakkingen med 30 prosent, sammenlignet med typiske traktorer som er brukt i landbruket. I tillegg har den 40 prosent mindre CO2-utslipp, og reduserer kostnadene med 60 prosent.

At redskapene som brukes her er plassert mellom de fire hjulene, vil ha mye å si for jordpakkingen, la Austmo til.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hilsen fra ministeren

Koronapandemien satte en stopper for den planlagte avdukingsfesten. Derfor ble det heller et digitalt arrangement. Fordi hun ikke hadde mulighet til å være til stede under avdukingen, sendte landbruks- og matminister Olaug Bollestad en videohilsen.

  Dette er et flott eksempel på en helt ny landbruksmaskin. Dette vil redusere problemet med jordpakking i vesentlig grad. Det er lett å bli begeistret, og dette er noe vi alle ønsker hjertelig velkommen, sa Bollestad i sin hilsen.

Innovasjon Norge har finansiert prosjektet. Vigdis Harsvik, direktør i Innovasjon Norge Trøndelag, har nok ikke angret på at de valgte å støtte nettopp dette prosjektet.

Det er imponerende hvor langt de har klart å komme på den korte tiden de har brukt. Nå må vi få den ut på det internasjonale markedet.

Det var NHO-direktøren enig i.

Dette er et eksempel på hva Norge er god på. Men vi skal ikke være norgesmestere, vi skal bli verdensmestere, sa Almlid.

Del innlegg: