23/06/2023

– En eksklusiv mulighet hvor vi finner gode kandidater 

Slik oppsummerer Per Inge Tung ved Stadsbygd Sparebank rekrutteringsordningen Trainee Trøndelag Fosen. I løpet av de siste månedene har de tatt imot to nyutdannede traineer.  

Høsten 2022 ble Trainee Trøndelag Fosen etablert. Nå er de tre første traineene på plass hos forskjellige bedrifter på Fosen. To av disse fikk jobb hos Stadsbygd Sparebank.  

Ordningen fungerer på følgende måte: Nyutdannede studenter legger inn en søknad i en felles portal. Bedrifter som er medlem hos en av de lokale trainee-ordningene, for eksempel Trainee Trøndelag Fosen, får tilgang til denne portalen når søknadsfristen er utløpt. Bedriftene kan da gå gjennom de ulike kandidatene og gjennomføre intervjuer. Dersom traineene takker ja til en stilling, blir de ansatt i to år og anses som en vanlig ansatt.  

– Vi opplevde prosessen som veldig god. Den var ryddig, med korte prosesser og god fremdrift, sier Per Inge Tung, leder for bedriftsmarked ved Stadsbygd Sparebank.  

Etter at søknadsfristen gikk ut 1. februar i år, fikk de oversendt en liste over aktuelle kandidater.  

– Trainee-ordningen er en eksklusiv mulighet hvor vi finner gode kandidater. Det er veldig fint for oss som arbeidsgiver å få tilgang til en ferdig database med søkere, sier Tung.  

Sammen med FI Næringshage, hadde Stadsbygd Sparebank på forhånd identifisert hvilken kompetanse banken var ute etter.  

– Gjennom trainee-ordningen fikk vi tilgang til et større antall målrettede søkere, enn det vi ville gjort i en tradisjonell søknadsprosess. Trainee-ordningen ga oss et helt annet utgangspunkt, forteller Tung.  

Fersk kompetanse og nye perspektiver 

Selv om bedrifter som er med i trainee-ordningen får et forsprang når det gjelder å få tak i fersk kompetanse, er det også der rift om kandidatene.  

– Det er mange som er ute etter flinke folk. I løpet av denne prosessen har vi lært mye om hva vi må gjøre for å bli enda mer synlig og attraktiv som arbeidsplass, forteller Tung.  

Da de gikk gjennom søknadene, var de blant annet på utkikk etter en person med IT-utdanning.  

– I første runde fant vi ingen som passet oss, men i neste runde fikk vi tak i en kandidat med markedsutdanning, og med en stor interesse for IT. Dermed klarte vi å lage en stilling som passet både kandidaten og oss. 

Det forteller Frode Askjem, økonomisjef og IT-ansvarlig i Stadsbygd Sparebank. Det å tilpasse stillingen ut fra kandidatens kompetanse og interesser, har så langt vist seg å være en suksess for banken.  

– Vi er ikke bare på utkikk etter arbeidskraft. Vi er også på utkikk etter kompetanse. Traineene sitter på mye kompetanse som de tar med seg inn i bedriften, forklarer Askjem.  

– Vi har allerede erfart at traineene får oss til å ta opp igjen ting som har ligget i dvale, eller at de ser ting vi ikke har sett selv. Det er veldig positivt for oss. Traineene fyller ikke bare en funksjon som vi trenger, de er også med på å utvikle nye ideer. De trigger oss til å utvikle oss videre, legger Tung til.  

Ventet på den riktige jobben 

Kandidaten som fikk tilbud om den skreddersydde stillingen, er Erik Wold. Han er utdannet webutvikler, og har en master i digital samhandling fra NTNU. Wold var ferdigutdannet høsten 2022, men valgte å ha is i magen i stedet for å hoppe på første og beste jobb. 

– Det hadde nok ikke vært så vanskelig å få seg en jobb rett etter masteren, men jeg var opptatt av å finne den riktige jobben. For meg var det viktig å finne en jobb som passet både utdanningen og interessene mine. Derfor valgte jeg å ha litt is i magen, og det viste seg å være lurt, sier Wold.   

Foto: Malin Sveinsdotter Landrø Lystad/FIFremtidens Industri

– Jeg takket ja til denne jobben fordi de var villige til å lage en stilling som passet meg godt, legger han til. 

Han har nå vært Trainee i Stadsbygd Sparebank i to måneder, og trives godt.  

– Det er veldig god takhøyde her for å komme med innspill og forslag. De er veldig interessert i det vi har å bidra med, så jeg føler jeg får brukt kompetansen min. 

– Det er en veldig trivelig gjeng som jobber her, og det er mange interessante arbeidsoppgaver, legger han til. 

Engasjementet og verdiene ble viktig 

Den andre traineen som fikk jobb hos Stadsbygd Sparebank, er Stine Båtstad. I juni fullførte hun en bachelor i digital kommunikasjon og markedsføring ved BI. Hun er godt fornøyd med prosessen rundt trainee-ordningen.  

– Jeg synes det er veldig greit at man kan legge inn søknaden sin én plass, og likevel nå ut til mange bedrifter, sier Båtstad. 

Hun ble kontaktet av flere bedrifter, men valgte å takke ja til tilbudet fra banken.  

– Jeg er fra en liten plass selv, så jeg synes det er fint å jobbe en plass hvor jobben betyr litt mer. I tillegg engasjerer Stadsbygd Sparebank seg mye i lokalsamfunnet og slike ting, og det er verdier som er viktig for meg når jeg skal velge jobb.  

Foto: Malin Sveinsdotter Landrø Lystad/FI-Fremtidens Industri

– Jeg fikk veldig godt inntrykk da jeg var på intervju. De virket som veldig hyggelige folk, og arbeidsmiljø har mye å si, legger hun til.  

Båtstad hadde dermed sikret seg jobb før hun var helt ferdig på skolen. 

– Det var veldig betryggende å vite at jeg hadde en jobb å gå til rett etter studiene. Skuldrene ble litt lavere. 

Hun ser flere fordeler med å være en del av trainee-ordningen. 

– Flere av de bedriftene som kontaktet meg hadde ikke utlyst noen stilling andre steder. Dermed hadde jeg flere muligheter. I tillegg synes jeg det er veldig fint å være en del av et nettverk, og at vi er flere traineer. Det er jo litt skummelt å være helt ny i en jobb, sier Båtstad.  

Har du noe tips til andre som vurderer å være trainee? 

– Bare søk, og ta de telefonene som kommer. Det er mange muligheter, sier Båtstad.  

Vil benytte seg av ordningen igjen 

Med en ryddig prosess, og to traineer på plass, ser ikke Tung bort ifra at de vil benytte seg av Trainee Trøndelag Fosen igjen.  

– Vi kommer nok til å bruke trainee-ordningen igjen. Vår erfaring er at det er en god måte å få tak i unge folk med god kompetanse. Vår konklusjon er at summen av søkere og kandidater er noe helt annet i Trainee-ordningen, sammenlignet med en tradisjonell søknadsprosess.  

– Jeg tror dette er en ordning som gagner alle bedrifter. Om du ikke lykkes på første forsøk, så sitter du igjen med en refleksjon og en spissing som hjelper deg i neste runde, legger Tung til.  

Han kommer også med et råd til traineer som blir kalt inn på intervju. 

– Forbered dere godt før et intervju, og gjør deg litt kjent med bedriften før intervjuet. Ha noen tanker om hvilke områder du kan være interessert i eller nysgjerrig på. Da blir det lettere for både traineen og bedriften å finne ut om de er en god match.  

Del innlegg: