Det FHF finansierte SMARTER-prosjektet har undersøkt hvor mye mikroplast som frigjøres fra oppdrettsnøter og tau.
Slitasje kan oppstå både når nota tas opp av sjøen for vask i trommelvasker, og ved bruk av vaskerobot. I samarbeid med næringsaktører har SINTEF testet ulike materialsammensetninger, overflatebehandlinger (coatings) og rengjøringsmetoder. De har også vurdert faktorer som alder, gjenbruk og plassering i sjøen.
For å få et helhetlig bilde har prosjektet simulert verst tenkelige scenarier – både i laboratoriet, i felt og gjennom modellering.
– Prosjektet har testet og utviklet viktige verktøy som kan brukes og videreutvikles for å kontrollere og redusere utslipp av mikroplast, sier prosjektleder Andy Booth fra SINTEF Ocean.
Rett før sommerferien møttes prosjektpartnerne til et avsluttende møte for å dele erfaringer, diskutere og tolke resultatene. En sluttrapport vil bli overlevert Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). Når den er klar, vil mer informasjon om resultatene bli delt.
I mellomtiden kan du lese mer om aktiviteter og bakgrunn her: SMARTER – NCE Aquatech Cluster
Prosjektleder: SINTEF Ocean
Prosjektpartnere:
- NORCE
- Scale AQ
- Brynsløkken
- Watbots
Referansegruppe:
- AKVA group – Trude Olafsen
- Grieg Seafood – Jostein Iversen
- Sjømat Norge – Marit Bærøe
Dialogmøte: Beste strategi for å velge not
FHF samler for øvrig næringen, leverandører og akademia til dialogmøte på Gardermoen. Formålet er å få belyst hva vi vet – og ikke vet – når det gjelder valg av not på ulike lokaliteter.