Av Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
En delegasjon bestående av tyske teknologibedrifter besøkte Trondheim 14. mai for å bli bedre kjent med norsk ekspertise innen autonome maritime systemer.
Besøket var en del av et to-dagers program arrangert av Ocean Autonomy Cluster i samarbeid med Norsk-Tysk Handelskammer, og fulgte etter fagseminaret «Autonomous Maritime Systems» dagen før. Målet var å utforske samarbeidsmuligheter og vise frem norske innovasjoner innen autonomi, bærekraft og digitalisering til aktuelle partnere fra Tyskland.

Elektrisk fergesamband og byferge med milliAmpere 2
Dagen startet med en fergetur over Trondheimsfjorden mellom Flakk og Rørvik, der delegasjonen fikk en omvisning og presentasjon av Torghattens elektriske ferge. Turen ga innsikt i hvordan norsk maritim sektor tar i bruk elektrifisering og automatisering for å redusere utslipp og effektivisere drift.
Etterpå fikk deltakerne oppleve byfergen milliAmpere 2 – et autonomt fartøy utviklet av NTNU og Zeabuz – som frakter passasjerer over kanalen i Trondheim sentrum. Turen ga et konkret innblikk i hvordan teknologi utviklet i Trøndelag kan brukes til fremtidens urbane transportløsninger.

Besøk hos Zeabuz og NTNU Shore Control Lab
Etter lunsj ved Trondheim Maritime Senter gikk turen videre til Zeabuz og NTNU Shore Control Lab. Her fikk delegasjonen presentasjoner om pågående forsknings- og utviklingsprosjekter, samt en omvisning i kontrollsenteret som benyttes for testing og overvåking av autonome fartøy.
Deltakerne fikk også en introduksjon til Testination – Norges nasjonale testinfrastruktur for autonome og utslippsfrie fartøy. Testination består av testområder, laboratorier og simuleringsmiljøer i Trøndelag, og gir aktører i maritim sektor mulighet til å utvikle og validere ny teknologi i trygge rammer.

Stort potensial for samarbeid
Den tyske delegasjonen besto av representanter fra selskaper med spisskompetanse innen programvare, sensorteknologi, automasjon og smarte maritime løsninger – deriblant Addix, Anschütz, AP Sensing, In-innovative navigation, JEOL, Kaiko Systems, Konzept Informationssysteme, PEM Motion, TASW og Tesvolt Ocean.
Flere av disse selskapene hadde presentert seg med korte «pitches» under seminaret dagen før, og benyttet besøket i Trondheim til å utforske potensialet for samarbeid med norske fagmiljøer og teknologiaktører.
Med sterke industrielle tradisjoner, komplementære teknologier og felles ambisjoner for grønn omstilling og digitalisering, ligger forholdene godt til rette for tettere samarbeid mellom Norge og Tyskland på dette feltet.
Bilder fra besøket
Foto: Lars Bugge Aarset/Ocean Autonomy Cluster




















