30/09/2024

Tatt opp som eneste midtnorske klynge!

Foto: Tom Hansen, Innovasjon Norge

RENERGY, én av våre klynger, er som eneste midtnorske
klynge tatt opp i Innovasjon Norges klyngeprogram på høyeste nivå, NIC Impact.

– Det er vi selvfølgelig svært fornøyd med, sier en glad Bjørn Damhaug, daglig leder i Fremtidens Industri:

– Jeg ser det som en bekreftelse på den erfaringen vi har som et ledende norsk innovasjonsmiljø. RENERGY-teamet har levert kvalitet over mange år, så selv om jeg ikke er veldig overrasket, må det være lov å si at jeg er stolt av jobben teamet har lagt ned. Kun to av elleve klynger ble rangert på det såkalte «høyeste nivå».

Behov for raskt taktskifte
Energikommisjonen har satt en klar ambisjon om 40 TWh ny kraftproduksjon og 20 TWh energieffektivisering innen 2030. For å møte behovet kreves et taktskifte, med satsing på løsninger som øker effektivitet i dagens kraftproduksjon og utnytter det eksisterende kraftnettet på en smart og fleksibel måte.

Skalerbare løsninger og internasjonalt samarbeid
Gjennom NIC Impact-programmet har RENERGY som mål å støtte 10-15 initiativer de neste tre årene, med sikte på å oppnå investeringsbeslutninger innen energiteknologi. Målet er å utvikle løsninger som kan tas i bruk raskt, både i nasjonale og internasjonale markeder, og sikre at energisystemene er rustet for fremtidens behov.

Thomas Bjørdal, leder i næringsklyngen RENERGY.

– Vår tilnærming til samarbeidsbasert innovasjon gir oss en unik posisjon i markedet. Så langt har klyngen utløst over 600 millioner kroner i investeringer i grønn teknologi, og nå skal vi akselerere nye investeringer,» sier Thomas Bjørdal, klyngeleder i RENERGY.

Samarbeid på tvers av sektorer
Fokusområdene er kraftproduksjon, kraftnett og energisystemer med digitalisering og energiberedskap som tverrgående satsinger. Tett samarbeid med sentrale kompetansemiljøer, og spesielt med Smartgridsenteret vil være en viktig komponent i utviklingen av fremtidens energiløsninger.

Rask vei mot grønn omstilling
RENERGYs fokus er å utvikle løsninger som spiller på lag med kraftnett, øker tilgjengeligheten på fornybar energi og støtter omstillingen innen transport, industri og eiendom. 

– Vi skal utvikle og kommersialisere skalerbare energiløsninger som kan bidra til å dekke Norges kraftbehov innen 2030. Dette krever en koordinert innsats på tvers av sektorer, og vi er stolte av å være en sentral aktør i dette arbeidet, sier Ståle Gjersvold, styreleder i RENERGY.

Ståle Gjersvold, styreleder i RENERGY. Foto: TrønderEnergi

Del innlegg: